Ons team bestaat uit:

 

Een directeur

Vier meesters

Zes juffen

Een onderwijsassistente

Twee IB-ers

Twee stagiaires

 

Op onze school zitten zo'n 180 kinderen.

 

Hoe ziet een schooldag eruit? 

Elke morgen van maandag tot vrijdag begint de lesdag om 8:30. De bel is het signaal om naar binnen te komen, hier worden de kinderen opgewacht door de leerkracht. Na een handdruk nemen ze plaats op hun plek in de klas en begint de morgen. Van 10:15- 10:30 is de ochtendpauze. De kinderen gaan dan allemaal na buiten, tenzij het enorm slecht weer is. Op het plein lopen standaard 2 pleinwachten rond, die beschikbaar zijn voor problemen, vragen en ruzies. Op maandag, dinsdag en donderdag is de middagpauze/etenspauze om 12:00 en is de middag vanaf 13:15 tot  15:30. Op woensdag en vrijdag is dat om 12:15, omdat de kinderen de middag dan vrij zijn.  

 

Gods Woord 

Op onze school wordt elke morgen gestart met onderwijs vanuit Gods Woord. Gods Woord heeft het hoogste gezag en daarom willen wij daar als leerlingen en als leerkrachten bij stil staan en het gehoorzamen. Elke dinsdag, woensdag en donderdagmorgen starten we met een bijbelvertelling, gekozen via een bijbelrooster, we zingen een psalm en in de bovenbouw zeggen we de catechismus op die ze maandag uitgelegd krijgen. Op vrijdag besteden we aandacht aan een vertelling van de kerkgeschiedenis of de zending. Als leerkrachten hebben wij elke maandagmorgen een weekopening en op vrijdagmiddag een weeksluiting. Tijdens de lessen proberen wij ook aandacht te besteden aan ons christen zijn. Wanneer we hier iets over kunnen zeggen, wat in relatie staat tot de les doen we dit. Zo benadrukken we bij natuur dat God alles zo mooi en wonderlijk gemaakt is en dat wij goed voor de aarde moeten zorgen. Bij geschiedenis ligt de nadruk meer op het de hulp van God in de wonderlijke lijn van de geschiedenis. Vanuit ons christen zijn bieden we hulp aan onze naaste. Leerkrachten hebben dus respect voor de kinderen en hun zwakheden en bieden hulp zoveel als kan.  Een voorwaarde voor de basisontwikkeling van een kind is het behandelen naar zijn/haar behoeften (Woltjer & Janssens, 2014). Om dit optimaal uit te kunnen werken en leerkrachten hier niet altijd tijd voor hebben wordt dit mogelijk gemaakt door onderwijsondersteunend personeel in te zetten die de leerkrachten in de klas en buiten de klas ondersteunen.   

Verantwoordelijkheid en samenwerken 

Als school zijn we erg bezig met de ons kernpunt: verantwoordelijkheid. Wij willen de kinderen verantwoordelijk leren worden, zodat ze zich later in de maatschappij kunnen redden. Dit geven wij vorm door in de klassen kinderen verantwoordelijk te stellen voor bepaalde takken. Daarnaast werken wij veel in groepjes. Er is dan 1 van de leerlingen verantwoordelijk voor de tijd, een ander voor het schrijfwerk en weer een ander voor de kwaliteit van het werk. Naast het in groepjes werken, werken kinderen elke week volgens een takenbord. Als leerkracht vul je daarop in wat er deze week aan extra werk af moet zijn. Hierbij denken wij aan woordpakket schrijven, extra rekenwerk, stillezen, opdracht van tekenen afmaken, enz. Kinderen zijn zelf verantwoordelijk dat dit eind van de week af is en mogen zelf bepalen wat ze wanneer doen. Naast het zelfstandig werken aan taken, werken kinderen dus veel samen. Het is zeer belangrijk dat ze dit beiden kunnen. Later in de maatschappij moeten ze zich als eerste zelf kunnen redden, maar ze moeten ook flexibel kunnen samenwerken met anderen. Het samenwerken in de lessen wordt vooral bereikt door de inzet van coöperatieve werkvormen. Dit houd in dat ze worden opgevoed tot leerlingen die democratisch kunnen denken en handelen en tot samenwerken en actief leren (van Vugt, 2002). Naast de inzet van deze coöperatieve werkvormen zetten we ook veel concreet materiaal en beeldmateriaal in. De ervaring is dan echter en sterker. Hierdoor proberen we zo dicht mogelijk bij de belevingswereld van het kind te blijven. Dit bereiken we ook door excursies naar bijv. de boerderij, de slager, de fabriek, enz. Dit alles wordt niet theoretisch gebracht, maar via spel en ervaring. Spel is een zeer belangrijke activiteit in het onderwijs, wat een grote rol speelt volgens pedagoog Vygotsky ( Alkema, Kuipers, Lindhout & Tjerkstra, 2015) 

Literatuur 

Woltjer, G., & Janssens, H. (2014). Hoe ga je om met kinderen op school en hun ouders? Groningen/Houten, Nederland: Noordhoff Uitgevers.  

Alkema, E., Kuipers, J., Lindhout, C., & Tjerkstra, W. (2015). Meer dan onderwijs. Assen, Nederland: Van Gorcum Alkema, E., Kuipers, J., Lindhout, C., & Tjerkstra, W. (2015). Meer dan onderwijs. Assen, Nederland: Van Gorcum. 

Van Vugt, J. M. C. G. (2002). Coöperatief leren binnen adaptief onderwijs. Amersfoort, Nederland: ThiemeMeulenhoff.